Acht wintervogels die je gemakkelijk mist

Wanneer de winter valt, lijken veel vogels te verdwijnen. Toch zitten onze tuinen, velden en watergebieden vol leven. Alleen zie je het niet altijd. Sommige wintervogels zijn meesters in onopvallendheid. Ze mengen zich tussen andere soorten, foerageren in grote groepen of verblijven net iets verder van de wandelpaden. Daardoor loop je er zó voorbij, zelfs wanneer je aandachtig kijkt.

In dit artikel ontdek je acht wintergasten die je verrassend vaak mist: lijsters die stil tussen merels verscholen zitten, eenden die opgaan in grote groepen, ganzen die lijken op een andere soort en duikeenden die meer onder dan boven water zijn. Met een paar eenvoudige herkenningspunten zie je ze deze winter plots overal.

Smient

De smient hoor je vaak voor je hem ziet. Zijn fluitende roep klinkt boven natte graslanden en grote plassen, maar veel mensen weten niet dat dit typisch is voor deze soort. In grote groepen lijken ze vanaf de oever één massa vogels, waardoor hun individuele kenmerken verdwijnen. Toch is het mannetje prachtig met zijn warmbruine kop en oranje kruinstreep. Even de kijker erop richten en je ziet hoe bijzonder ze zijn.

Tafeleend

Ook al zitten ze in grote aantallen op plassen en kanalen, toch glippen tafeleenden snel uit het beeld. Ze zitten vaak verspreid in gemengde groepen met kuifeend, wilde eend en slobeend, waardoor hun subtiele kleuren minder opvallen. Mannetjes herken je aan hun roodbruine kop en grijze rug, vrouwtjes aan hun zachte bruintinten. Wie even langer kijkt naar de groep watervogels, merkt hoe elegant ze eigenlijk zijn.

Kramsvogel

In de winter trekken kramsvogels in losse troepen door onze velden. Ze zijn groter dan merels, maar hun grijzige kop en gemarmerde borst maken hen verrassend neutraal in het landschap. Bovendien houden ze vaak wat afstand, waardoor veel mensen niet beseffen dat ze een andere soort voor zich hebben. Ze verraden zichzelf door hun harde, schatterende vluchtroep en door hun neiging om in groep in weilanden te landen.

Koperwiek

De koperwiek is een winterlijster die vaker aanwezig is dan je denkt, maar blijft makkelijk verborgen tussen merels en zanglijsters. Hij houdt zich graag in dichte struiken op en laat zich vooral horen in de schemering met zijn hoge, scherpe contactroep. Wie niet weet waar op te letten, ziet hem zo over het hoofd. Let op de roestrode flanken en de lichte wenkbrauwstreep, zeker wanneer ze bessenstruiken plunderen.

Kolgans

Een van de talrijkste winterganzen, maar toch niet altijd meteen herkend. Vanop afstand lijkt de kolgans sterk op de grauwe gans, waardoor je al snel denkt dat je iets bekends ziet. De witte bles en oranje snavel maken het verschil, maar vallen in grote groepen op akkers niet altijd op. Vaak ontdekt men pas bij nadere blik dat bijna de hele groep eigenlijk uit kolganzen bestaat.

Grote zaagbek

De grote zaagbek is een krachtige duikeend die meestal in diepere wateren zit, vaak ver van de kant. Daardoor wordt hij gemakkelijk gemist, zeker omdat hij veel tijd onder water doorbrengt. Het mannetje is opvallend zwart-wit met een groene kop, het vrouwtje heeft een kastanjebruine kop en een scherpe kleurgrens naar de grijze hals. Ze zijn imposant, maar hun stille gedrag maakt dat je ze pas ziet wanneer je bewust zoekt.

Steenloper

De steenloper is een kleine maar opvallende steltloper die in de winter vooral langs de Belgische kust te vinden is. Hij zoekt zijn voedsel op plekken waar de meeste vogels niet komen: tussen rotsblokken, golfbrekers, havenmuren en basaltblokken. Daar keert hij steentjes, schelpen en wieren om op zoek naar kleine ongewervelden, waardoor hij constant in beweging is. In zijn winterkleed is hij minder kleurrijk dan in de zomer, maar nog steeds herkenbaar aan zijn korte oranje poten, stevige bouw en donkere, bonte veren. Omdat hij zo goed opgaat in de rotsige omgeving, zie je hem gemakkelijk over het hoofd, tot je ineens merkt dat er vlak voor je voeten eentje tussen de stenen hipt.

Wulp

De wulp is een van de meest herkenbare steltlopers van onze contreien, vooral dankzij zijn lange, neergebogen snavel en zijn zachte, melancholische roep. Hoewel hij in Vlaanderen ook in de lente en zomer voorkomt, gaat het dan om een veel kleinere broedpopulatie. In de winter keert het beeld om: duizenden wulpen uit Noord-Europa trekken naar onze kust, polders en slikken, waardoor je ze in deze periode veel vaker ziet. Ze foerageren op akkers, graslanden en schorren, meestal in losse groepjes die rustig door het landschap bewegen. Vanop afstand vallen ze niet altijd op door hun aardse kleuren, en omdat ze vaak verspreid staan lijkt het soms alsof er maar één of twee aanwezig zijn terwijl er eigenlijk veel meer zitten. Juist die ingetogen aanwezigheid maakt de wulp tot een wintervogel die je sneller mist dan je denkt, ondanks zijn grote formaat.

De winter zit vol verborgen leven. Veel vogels blijven onopgemerkt tot je weet waar je naar moet kijken. Met een beetje aandacht zie je deze soorten plots overal verschijnen, zelfs op plekken waar je ze niet verwacht. Wil je nog meer ontdekken over wintervogels en leren hoe je ze herkent in het veld, dan kan je je inschrijven voor de gratis mini-cursus wintervogels op Natuurkompas. Dat geeft je een stevige basis om deze winter nog meer soorten te vinden.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *