Beschrijving
De koperwiek is een kleine lijster, duidelijk kleiner dan de merel en ook iets slanker gebouwd dan de kramsvogel. Hij valt meteen op door de witte wenkbrauwstreep boven het oog, die een fris, contrastrijk gezicht geeft. De borst en flanken zijn fijn gestreept, met een warmbruine rug en vleugels. Het meest kenmerkende detail is echter de diep oranje ‘oksels’: de koperkleurige vlekken onder de vleugels die je vooral ziet wanneer hij wegvliegt of zich opzij draait. Een perfect determinatiekenmerk in het veld. Zijn roep is een dun, scherp “tsieee”, typisch voor nacht- en trektijd, en vaak het eerste teken dat er koperwieken in de buurt zijn. In groepen mengt hij zich regelmatig met kramsvogels, merels en andere lijsters, maar met zijn contrastrijke kop en oranje ondervleugels blijft hij makkelijk te onderscheiden.

Habitat
De koperwiek is bij ons vooral een wintergast en kiest in die periode voor open, voedselrijke landschappen. Je vindt hem in weilanden, boomgaarden, parken, tuinen en langs bosranden waar bessen, vallende vruchten en wormen gemakkelijk te vinden zijn. In het najaar strijken grote groepen koperwieken neer in gebieden met lijsterbessen, hulst en meidoorn, die een belangrijke energiebron vormen tijdens de trek. In de winter zie je ze vaak foerageren in graslanden of tussen afgevallen bladeren, soms in gemengde groepen met kramsvogels. ’s Nachts slapen ze graag in dichte struiken, bosranden of rietvelden, waar ze beschutting vinden tegen kou en predatie. Omdat koperwieken sterk reageren op voedselbeschikbaarheid, kunnen ze van dag tot dag opduiken op nieuwe plekken — waardoor elke winterwandeling het gevoel geeft dat je hen echt “in beweging” volgt.


