Hommelreus

Volucella bombylans

Beschrijving

Grotere zweefvlieg die tot 15mm kan worden. Daarmee is hij kleiner dan de Stadsreus en de Wespreus. Door de sterke beharing immiteerd hij een hommel maar kan gemakkelijk onderscheiden worden door de grote ogen en korte antenne. Er bestaan verschillende variaties van die elk een eigen hommelsoort nabootsen.

Habitat

De hommelreus heeft een voorkeur voor beboste gebieden en bosranden waar ze zich voeden op nectarrijke planten.

Larve

De larve leeft in nesten van andere insecten, hoofdzakelijk de nesten van de hommel die ze immiteren. Ze worden soms ook gespot in de nesten van de Duitse wesp. De larven voeden zich dan op dood organisch materiaal waardoor ze bijdragen aan de hygiëne van het nest.

Foto’s