Wespreus

Volucella inanis

Beschrijving

De wespreus is een van de grootste zweefvliegen van België. Hij is iets kleiner dan de grootste zweefvlieg (Stadsreus) en kan net geen 2cm worden.  Herkenbaar door de gele banden op het achterlijf. De soort is ook veel zeldzamer dan de vrij algemene Stadsreus. Je kan gemakkelijk het verschil herkennen doordat het eerste segment van het achterlijf bij de Wespreus dezelfde kleur heeft als de rest van het achterlijf terwijl dit bij de Stadsreus bruiner is. De Wespreus is ook kleiner dan de Stadsreus.

Habitat

Kan gezien worden in open loofbossen. Is een soort die ook meer warmteminnend is waardoor verwacht wordt dat hij door de klimaatveranderingen meer gezien kan worden. Braam en schermbloemigen is de favoriete nectarplant van de Wespreus.

Larve

De Wespreus is een van de weinige soorten binnen de zweefvliegen die parasiteert op andere soorten. Zo voeden de larven zich van larven van sociale wespen. Hierbij dringt het vrouwtje het nest binnen om eitjes te leggen.

Foto’s