Beschrijving
De stadsreus is de grootste zweefvlieg in België. Met zijn bijna 3cm heeft hij het formaat van een hoornaar. Dit is ook exact wat hij probeert te immiteren.
De vrouwtjes hebben over het algemeen een felgeel gezicht en roestbruin kopborststuk. De mannen hebben een donkerder kopborststuk.

Habitat
Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de stadsreus een voorkeur voor stedelijke gebieden. Daar gaat die op zoek naar bloemen waar de nectar gemakkelijk te vinden is.
Verspreiding
Vroeger was de Stadsreus nogal zeldzaam maar door het warmer wordende klimaat komt die meer en meer voor.
Wanneer er een sterke zuidenwind staat, kunnen ook gemakkelijk nieuwe exemplaren vanuit het zuiden migreren naar hier. Daarmee is de Stadsreus een van de weinige zweefvliegen die een migrerend karakter vertoond.
Larve
De larven van de stadsreus leven als opruimers in wespennesten. Daar leven ze van afval zoals dode larven of stervende wespen.
Er wordt vermoed dat de stadsreus chemische mimicry toepast om ongezien het nest binnen te dringen en eitjes af te zetten. Door feromonen af te scheiden die lijken op die van de wespen/hoornaars kunnen ze zonder lastig gevallen te worden het nest binnen komen.


