Beschrijving
Cixius distinguendus is een vrij kleine cicade uit de familie van de woudcicaden (Cixiidae). Volwassen dieren worden meestal 4 tot 6 millimeter groot en zijn onopvallend gekleurd: lichtbruin tot grijs, met doorzichtige vleugels waarin fijne aders en soms donkere vlekjes zichtbaar zijn. Deze schutkleuren maken de soort lastig te zien, want in rust gaat hij volledig op in de omgeving.
De nimfen leven in de bodem, waar ze zich voeden met wortelsappen van allerlei planten. Na hun ontwikkeling verschijnen de volwassen dieren vooral in de zomermaanden. Ze zijn goede springers en vliegen bij verstoring snel een stukje weg.

Habitat
Cixius distinguendus leeft vooral in bosranden, struikrijke gebieden en graslanden met voldoende kruiden en struiken. Hij is niet sterk kieskeurig in zijn waardplanten, maar wordt vaak gevonden op kruidige vegetatie waar hij plantensappen zuigt. De soort houdt van warme, zonnige plekken, maar komt in België en Nederland ook voor in meer gemengde habitats zoals parken en tuinen.
