Home » Soorten » Vogels » Zwaluwen » Oeverzwaluw

Oeverzwaluw

Riparia riparia

Beschrijving

De oeverzwaluw is de kleinste van onze zwaluwen en oogt een stuk soberder dan de boerenzwaluw. Hij heeft een bruingrijze bovenzijde en een witte onderzijde, met als opvallend kenmerk een duidelijke donkere borstband. De staart is kort en nauwelijks gevorkt, wat hem in vlucht minder elegant maar wel zeer wendbaar maakt. Vaak zie je ze laag boven het water of langs oevers scheren, waar ze kleine insecten uit de lucht plukken.

Wat deze soort uniek maakt, is zijn broedgedrag. Oeverzwaluwen nestelen in kolonies in steile zandige oevers, zoals langs rivieren, zandgroeves of opgespoten terreinen. Ze graven zelf een nestgang die soms tot een meter diep kan zijn, met op het einde een nestkamer bekleed met gras en veren. In zo’n wand kunnen tientallen tot honderden nestgangen naast elkaar zitten, wat zorgt voor een levendige kolonie waar constant vogels af en aan vliegen.

Net zoals andere zwaluwen zijn het uitgesproken trekvogels. Ze overwinteren in Afrika en keren in het voorjaar terug naar Europa om te broeden. Hun voedsel bestaat uit kleine vliegende insecten, waardoor ze sterk afhankelijk zijn van geschikte omstandigheden en waterrijke gebieden waar insectenrijkdom hoog is.

De oeverzwaluw is een soort die het moeilijk heeft door het verdwijnen van natuurlijke steile oevers en veranderingen in landschapsbeheer. Toch kunnen ze zich soms snel vestigen op tijdelijke plekken zoals zanddepots of werven, zolang er maar geschikte, steile zandwanden aanwezig zijn waarin ze hun nestgangen kunnen graven.

Foto’s