Home » Soorten » Insecten » Vlinders » Nachtvlinders » Groente-uil

Groente-uil

Lacanobia oleracea

Beschrijving

De groente-uil is een middelgrote nachtvlinder uit de familie van de uilen (Noctuidae) en is in Vlaanderen en Nederland vrij algemeen. Met een spanwijdte van 34 tot 44 millimeter oogt hij wat steviger dan veel andere uilen. De voorvleugels zijn donkerbruin tot roodbruin, vaak met lichtere vlekken en onregelmatige lijnen, waardoor hij goed camoufleert tegen boomschors of donkere aarde. De achtervleugels zijn grijswit tot lichtbruin met een donkere achterrand. In de schemering en nacht wordt hij actief en bezoekt hij bloeiende planten om nectar te drinken, maar overdag rust hij verscholen.

Habitat

De groente-uil is een echte cultuurvolger. Hij komt voor in tuinen, moestuinen, akkers, parken en bermen, maar ook in meer natuurlijke graslanden en lichte bossen. Omdat zijn rupsen een groot aantal verschillende planten lusten, kan de soort zich in zeer uiteenlopende habitats handhaven. Hij vliegt in twee generaties per jaar: van mei tot juni en opnieuw in juli en augustus. De vlinders worden sterk aangetrokken door kunstlicht en nectarplanten zoals kamperfoelie en distels.

Larve

De rupsen van de groente-uil zijn fors en groen tot bruinachtig en hebben fijne lichte lengtestrepen. Ze staan bekend als schadelijke plaaginsecten in de landbouw en tuinbouw, omdat ze een breed scala aan planten aanvallen. Hun menu omvat vooral koolgewassen (Brassica’s), maar ook sla, spinazie, bonen, tomaten en allerlei andere groente- en sierplanten.

De rupsen vreten zowel aan bladeren als aan bloemknoppen en jonge vruchten. Ze zijn ’s nachts actief en verschuilen zich overdag in de bodem of tussen bladeren. De soort overwintert als pop in de grond en komt het volgende voorjaar weer tevoorschijn.

Foto’s