Beschrijving
De Grauwe schildwants is een grote, robuuste schildwants die vooral opvalt door zijn grauwbruine, gemarmerde kleur en vrij ruwe lichaamsbouw. Hij wordt ongeveer 14 tot 16 mm lang en kan oppervlakkig lijken op de bruingemarmerde schildwants, maar is een inheemse soort.
Een goed herkenningskenmerk is de duidelijke, puntige stekel aan de onderzijde van het achterlijf, tussen de achterpoten. Daarnaast hebben de antennes geen uitgesproken lichte banden zoals bij de bruingemarmerde schildwants. De rand van het achterlijf is wel licht gevlekt, maar minder contrastrijk.
De Grauwe schildwants leeft vooral op bomen en struiken, zoals eik, es, fruitbomen en verschillende loofbomen. Hij voedt zich met plantensappen en is polyfaag. Je vindt hem in bossen, parken, tuinen en boomrijke omgevingen.
Volwassen dieren zijn actief van het voorjaar tot in de herfst en overwinteren vaak als volwassen wants op beschutte plaatsen, soms ook in gebouwen. Bij verstoring kan hij een typische, sterke geur afscheiden, zoals veel schildwantsen.
Door zijn formaat en opvallende stekel is de Grauwe schildwants een interessante soort om te leren onderscheiden van andere grote schildwantsen, zeker in vergelijking met de bekende exoten.


