Beschrijving
De brandnetelmot is een kleine, vaak onopvallende vlinder uit de familie van de sikkelmotten (Choreutidae). Met zijn spanwijdte van amper 11 tot 15 millimeter behoort hij tot de kleinere vlinders van ons land. Toch is hij bij nadere blik heel fraai getekend: de voorvleugels zijn donkerbruin tot zwartachtig, bezaaid met fijne witte vlekjes en zigzaglijntjes, wat hem een wat marmerachtig patroon geeft. De achtervleugels zijn donkerder en eenvoudiger van kleur. In rust houdt hij de vleugels plat uitgespreid, waardoor het patroon goed zichtbaar wordt.
Ondanks zijn bescheiden formaat is de brandnetelmot overdag vaak actief. Hij fladdert met een korte, wat nerveuze vlucht rond lage vegetatie en zonbeschenen randen. Je kunt hem gemakkelijk opjagen uit brandnetelstruwelen, waar hij dan een paar meter verderop weer neerstrijkt. Bij zonnig weer zie je hem geregeld even trillend met zijn vleugels zitten, een gedrag dat typisch is voor deze groep.
De soort vliegt in meerdere generaties per jaar, vaak van april tot september, en kan daardoor een groot deel van het jaar worden waargenomen. De overwintering gebeurt waarschijnlijk als pop, verscholen in de strooisellaag of tussen plantenresten.

Habitat
De brandnetelmot is nauw verbonden met brandnetel (Urtica dioica), de belangrijkste waardplant voor de rupsen. Je vindt hem dan ook vooral in ruige bermen, slootkanten, bosranden, tuinen en braakliggende terreinen waar brandnetel rijkelijk groeit. Omdat brandnetel bijna overal voorkomt, is de brandnetelmot in Vlaanderen en Nederland een zeer algemene soort.
Waardplanten
De vrouwtjes zetten hun eieren af op brandnetelbladeren. De rupsen leven in kleine, losse spinsels op de bladeren, die daardoor vaak een wat rafelig of doorzichtiger uiterlijk krijgen. De rupsen zijn klein, groenachtig en goed gecamoufleerd tegen het blad.

