Home » Soorten » Insecten » Sprinkhanen en krekels » Bramensprinkhaan

Bramensprinkhaan

Pholidoptera griseoaptera

Beschrijving

De bramensprinkhaan is een vrij grote, robuuste sabelsprinkhaan die vooral opvalt door zijn gedrongen bouw en korte vleugels. In tegenstelling tot veel andere sprinkhanen kan hij niet vliegen en verplaatst hij zich vooral lopend door dichte vegetatie. Zijn bruine tot grijsbruine kleur zorgt voor een goede camouflage tussen bladeren, takken en strooisel.

Deze soort wordt vaak aangetroffen in ruige bermen, bosranden, hagen en struweel, waar bramen en andere struiken domineren. Hij is vooral actief in de late zomer en het najaar en laat zich geregeld horen met een zacht, ratelend zanggeluid. De bramensprinkhaan is alleseter en voedt zich met plantenmateriaal, maar ook met kleine insecten en andere ongewervelden.

Omdat hij gebonden is aan structuurrijke vegetatie, is de bramensprinkhaan gevoelig voor intensief maaibeheer en het verdwijnen van ruige zones. Zijn aanwezigheid wijst vaak op een gevarieerd landschap met voldoende schuilplaatsen en een natuurlijk beheer.

Foto’s